Na području Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka ramazan je dočekan s velikim iščekivanjem i željom vjernika. Ibadeti u ovom mubarek mjesecu, okrepljenje su za vjerničke duše.

Kako je kazao za Fenu glavni imam Medžlisa IZ Banja Luka Adnan Jusić, Bogu su zahvalni jer vjerske obrede mogu obavljati u džamijama, uz poštivanje epidemioloških mjera. Muftijstvo banjalučko predvođeno muftijom Nusretom Abdibegovićem, na sjednici sa glavnim imamima uoči ramazana, usaglasilo je detaljne upute i pripreme za mubarek mjesec ramazan.

– U zatvorenim objektima dozvoljeno je prisustvo 30 osoba tokom vjerskih obreda, a na području Medžlisa IZ Banja Luka imamo 22 džamije i zbog toga možemo napraviti disperziju vjernika tokom vjerskih obreda i bez problema mogu se ispoštovati sve mjere – naglasio je.

Po njegovim riječima, teravih-namaz obavlja se u 13 džamija. Uče se mukabele (zajedničko čitanje Kur’ana) po džematima. Centralna mukabela je u Ferhat-pašinoj džamiji (Ferhadija) koju uče imami Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, predvođeni hafizom Muamerom ef. Okanovićem. Mukabela za žene uči se u džamiji Gazanferija, koju predvodi mualima Ehlimana Spahić.

– Planirali smo i studentske iftare, kao i pretprošle godine u haremu Ferhadije, ali zbog pandemije i odsutnosti studenata koji predavanja prate online, trenutno to nismo u mogućnosti – naglasio je.

Po riječima ef. Jusića, teravih-namazima prisustvuju vjernici uz pridržavanje mjera, kako Islamske zajednice BiH tako i nadležnih institucija. Poštuje se socijalna distanca, obavezno je nošenje zaštitne maske preko lica i nosa, redovno se vrši dezinfekcija svakog od objekata u kojima se obavljaju vjerski obredi.

Efendija Jusić kaže da su vjernici disciplinirani, a vjerski život u ovim vanrednim okolnostima odvija se bez problema. Izvršene su, kaže, i predramazanske pripreme, na munarama džamija postavljeni su bajraci.

– Posebno raduje što je pred ramazan postavljen alem na munaru Arnaudije džamije, na koju je uoči ramazana postavljen i bajrak. Munara Arnaudije, dodatni je dragulj koji daje ljepši sjaj ovom lijepom gradu na Vrbasu. Nadamo se da će, ako Bog da, do kraja ove godine biti završeni radovi na toj džamiji i da ćemo naredne godine tu moći klanjati – naglasio je efendija Jusić.

Sretni su, kaže, da je u Banjoj Luci otpočela s radom i medresa Reis Ibrahim ef. Maglajlić, čiji učenici već imaju prva ramazanska zaduženja.

– Veliki je to iskorak za ovaj grad koji je kroz historiju bio poznat i priznat po čuvenoj ulemi – kazao je.

Podsjeća da je ramazan mjesec Božije milosti, oprosta i mjesec velike nagrade. To je i mjesec kad vjernici apstiniraju od hrane, pića i drugih zadovoljstava – od zore do zalaska sunca.

– Ramazan je idealna prilika da vjernik upozna sebe, provodi više vremena sa porodicom i bude svjestan važnosti džemata jer čovjek je društveno biće, njemu džemat nedostaje. Ramazan je mjesec u kojem se intenzivno čine i dove. Zato je ramazan prilika da se u dovama sjetimo i drugih, da ne škrtarimo u tome. Ko se u dovama bude sjećao i molio za potrebe drugih, Allah dž.š. će popraviti njegovo stanje i ispuniti njegove potrebe. Vjernik nije i ne može biti egoističan – naglasio je.

Banja Luka je, dodaje ef. Jusić, uplakan grad kojem nedostaju njeni stanovnici, raseljeni širom svijeta.

– Da su normalne okolnosti, mnogi Banjalučani došli bi za ramazan u svoj grad. Zato se i njih sjećamo u dovama jer nam nedostaju, molimo Gospodara da nam omogući da se ubrzo ponovo vidimo u lijepom šeheru na obalama bistre Vrbas rijeke – poručio je glavni imam Medžlisa IZ Banja Luka Adnan Jusić.

Tokom rata u BiH, na području grada Banje Luke porušeno je 16 džamija. Sve su obnovljene, osim Arnaudije čija je ponovna izgradnja u toku.(Vijesti.ba / FENA)