U petak 16. februara 2024. godine delegacija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj predvođena akademikom Aziz-ef. Hasanovićem, muftijom zagrebačkim, boravila je u posjeti Muftijstvu banjalučkom. Pored muftije Hasanovića, u delegaciji su bili: Mevludi-ef. Arslani, zamjenik muftije, dr. Mirza Šabić,  član Mešihata, i mr. Nermin-ef. Botonjić, tajnik Mešihata.
Ismail-ef. Smajlović, muftija banjalučki, sa saradnicima dočekao je članove delegacije u prostorijama Muftijstva i u ugodnom razgovoru muftija Hasanović uputio je čestitke Ismail-ef. na imenovanju za mjesto banjalučkog muftije. Tokom sastanka između ostalog razgovarano je o mogućnostima unapređivanja saradnje Muftijstva banjalučkog i Mešihata u Hrvatskoj u narednom periodu.
Potom je muftija Hasanović održao inspirativnu hutbu u Ferhat-pašinoj džamiji, u kojoj je ukazao na značaj porodice i njenog očuvanja danas, da tamo gdje nema zdrave porodice, nema ni zdrave zajednice, da vjera u Boga predstavlja temelj porodice, te da prioriteti u našim životima trebaju biti vjera, porodica i Zajednica.
Nakon džuma-namaza delegacija je obišla prostorije Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“, gdje ih je sa radom i planovima razvoja ove odgojno-obrazovne ustanove upoznao mr. Muris Spahić, direktor Medrese. Potom su posjetili i biblioteku „Muftija Mehmed-ef. Zahirović“, gdje ih je mr. Maida Blitović, sekretar i bibliotekar, tokom obilaska upoznala sa postojećim knjižnim fondom i rukopisima, te im je predstavila proces nastanka i razvoja biblioteke.
Po završetku obilaska Medrese, delegacija je posjetila i Arnaudija džamiju, gdje su imali priliku upoznati se sa njenim historijatom kao i procesom obnove.

(A.B)