U srijedu 27. septembra 2023. godine, u prelijepom ambijentu Gazanferija džamije nakon akšam-namaza, održana je centralna mevludska svečanost za područje Muftiluka banjalučkog povodom 12. rebi’ul-evvela.

Nakon proučenog odlomka iz Kur’ana i tekbira, prisutne je poslamio i izrazio im dobrodošlicu hfz. Muamer-ef. Okanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka. Potom su mevludski program i ilahije izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka i hor Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“.

U okviru mevludskog programa uručene su zahvalnice istaknutim vakifima, te se prisutnima vaz-i-nasihatom obratio muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, koji je nakon zahvale Uzvišenom Allahu i salavata na Poslanika a.s., podsjetio na nekoliko svečanosti koje su se održale u toku ovog mubarek dana. Potom je svom obraćanju ukazao na važnost Medrese u Banja Luci, te da su se prisutni okupili zbog 12. rebi’ul-evvela.

„Noćas smo ispunjeni jer je džamija večeras puna, a da je prazna mi bismo bili tužni. Mi smo večeras radosni, kao i muslimani svijeta, jer smo se okupili na salavatu, tekbiru, Kur’anu, a posebno zbog sjećanja na Božijeg Poslanika s.a.v.s.“- kazao je muftija.

Zatim je muftija podsjetio prisutne na održavanje mevluda za žene u četvrtak nakon podne-namaza, da zidove obnovljenih džamija treba ispuniti dovom, salavatima i tekbirima, te da u svojim životima trebamo slijediti sunnet Poslanika a.s.

„Poslanik je milost, nada, sigurnost i voljeti ga srcem znači živjeti onako kako je Božiji Poslanik a.s. živio. Dokle god čovjek praktikuje njegov sunnet, on je na njegovom putu.“- rekao je muftija.

U nastavku svog kazivanja muftija je istaknuo da je Muhammed a.s. došao zbog tevhida u Jednog Boga i istine o Istinitom, zatim je ukazao na značaj vakifa koji podržavaju rad Zajednice, te je podsjetio prisutne vjernice i vjernike na važnost donošenja salavata na Poslanika a.s. u ovim mubarek danima.

Po završetku muftijinog vaz-u-nasihata i proučenih odlomaka iz Kur’ana, muftija je proučio dovu, nakon čega je prisutnima podijeljena halva koju su za ovu priliku pripremile vrijedne džematlinke, polaznice mekteba za odrasle Gazanferija džamije.

(A.B.)