(Jačanje veza među džematima dijaspore i domovine je naša zajednička obaveza)

Predstavnici džemata Štokholm u periodu od 03. do 06. novembra 2022. godine, na poziv banjalučkog muftije mr. Nusret-ef. Abdibegovića, posjetili su Medžlis Islamske zajednice Banja Luka i Medresu “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”. Prilikom ove posjete, džematlije iz Štokholma, zajedno sa direktorom medrese mr. Muris-ef. Spahićem, obišli su prostorije Medrese, vidjeli su učenike, posjetili su internat, biblioteku i džamiju Ferhadiju, koji su od neprocjenjive važnosti za historiju, ali i budućnost ovog grada.

Hafiz Muamer ef. Okanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, zajedno sa džematlijama, imamima banjalučkog medžlisa, te učenicima medrese, je uz prigodan program i učenje dove obavio bratimljenje džemata Štokholm i Medžlisa Banja Luka. Na svečanosti u džamiji Ferhadiji, hafiz Okanović je rekao:

”Ovom prilikom se zahvaljujem na svemu što je džemat Štokholm učinio i što će činiti za nas muslimane Banja Luke kao i druge džemate širom domovine. Velika stvar je kad neko ulaže u znanje, kao što su naša braća i sestre uložile u učenike medrese. Nema sumnje da će nas Uzvišeni Allah dželle šanuhu ujediniti u jedan džemat, koji iako je trenutno rasprostranjen širom svijeta, živi kao jedno tijelo kako se spominje u hadisi-šerifu: Vjernik je za vjernika kao što je glava za tijelo, vjernik boluje zbog vjernika kao što tijelo boluje zbog glave.“

Svrha i cilj bratimljenja

Bratimljenje i jače povezivanje dijaspore i domovine inicirao je džematski odbor džemata Štokholm, nakon obavljenog razgovora sa banjalučkim muftijom mr. Nusret-ef. Abdibegovićem. Ovo je prvi događaj ove vrste za džemat Štokholm, koji u skorije vrijeme ima namjeru učiniti isto sa još nekoliko džemata lociranih u Hercegovini, istočnoj Bosni i Sandžaku.

Budući da je dokazana vrijednost postojećeg međunarodnog bratimljenja gradova i općina, čime se povećava međusobno razumijevanje i potiču prijateljstvo i saradnja, džemat Štokholm želi na isti način obaviti bratimljenje sa džematima iz različitih dijelova domovine, te na taj način promovirati pomoć i saradnju sa džematima u domovini. Na svečanosti bratimljenja, predsjednik Nadzornog odbora džemata Štokholm, Armin Osmančević, se obratio sljedećim riječima:

”Na ovaj način želimo biti svijetli primjer svim našim džematima u dijaspori, jer smatramo da je jačanje veza, pomoć i razmjena iskustava među džematima u dijaspori i zavičaju, zajednička obaveza svih nas. Ovo je primjer vjerničkog djelovanja kako bi saffovi Islamske zajednice Bošnjaka bili ujedinjeni i čvrsti ma gdje oni bili, a istovremeno činjenje zavičaja stabilnim i perspektivnim u odnosu na stanje i okolnosti u kojima se nalazi.”

Pomaganje rada banjalučke medrese

Nakon što je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini otvorila medresu “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” u Banja Luci i kupila objekat, koji je pretvoren u restoran Medrese, džemat Štokholm omogućio je svojim džematlijama da učestvuju u projektu cjelokupnog opremanja kuhinje i sale za ručavanje. Posebnu zahvalu na pomoći zaslužuje Merhamet Švedske, kao i Mufid ef. Omerčić, imam džemata Vrbanja, koji je cijelo vrijeme bio neposredan kontakt i podrška u opremanju kuhinje.

U toku posjete, predstavnike iz Štokholma ugostio je i muftija Abdibegović, koji je ovom prilikom obrazložio važnost jačanja veza među džematima dijaspore i domovine, u okvirima Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Prilikom susreta sa uvaženim muftijom Abdibegovićem, on je između ostalog kazao:

„Ova vrsta pomoći je konkretna pomoć nama koji je primamo, a vama koji je dostavljate sigurnost da je stigla tamo gdje najviše treba. Na tim relacijama moramo graditi povjerenje među nama, jer nema vjere onaj u koga ne možeš imati povjerenja, kazuje nam poznati hadis poslanika Muhammeda, a.s. Povjerenje se mora vraćati kroz ljude od povjerenja, ljude od karaktera i entuzijazma. Posebno nas raduje što ste došli da nas posjetite i uvjerite se da smo vašu pomoć prihvatili kao najveći emanet. Učinili smo sve da bude urađeno po najboljim standardima, stoga ovo bratimljenje treba biti prilika za naše češće susrete i prijateljstvo uz srdačne selame svih naših džematlija.“