U subotu, 30.marta 2024.godine, u Hadži Salihija džamiji upriličen je mevludski program povodom obilježavanja Fethu-Mekke.

Prigodan mevludski program proučili su imami Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka.

Dan povratka u Mekku označava povijesnu i duhovnu znamenitost za muslimane koji svoja lica okreću prema Časnoj Kabi, osjećajući žeđ za praiskonskom domovinom.

U kontekstu “fetha” objavljenja je sura Nasr, koja ukazuje na neminovnost Allahove podrške i oslobođenja, dočim vjernik baštini identitet pojedinca u čijem srcu počiva ubjeđenje u sigurnost dostizanja plemenitih ciljeva iskazivanjem visokog stepena duhovnih i moralnih kvaliteta, čijim odsjajima društvo uviđa i prihvata dobročinstvo i prirodnost (fitret) koju duše iskrenošću osvješćuju.

Također Dan “fetha” podrazumijeva i trenutak ulaska u itikaf, gdje jedan pojedinac posljednjih deset dana ramazana, skrušeno pred ajetima koji se u Allahovoj knjizi nalaze, ostvaruje duhovnu puninu osamljujući se i učeći dove za vjernike i zajednicu muslimana, čuvajući praksu Resulullaha a.s.

Tokom ovogodišnjeg mjeseca ramazana, na području Medžlisa Banjaluka, itikaf će biti u Hadži Salihija džamiji, a mutekif je Jasmin ef. Poturović, imam Hadži Salihija džamije.

Allaha molimo da ibadete ukabuli, ibadetima nas osnaži, mubarek ramazanskim danima i noćima srca zbliži, iskrenim dovama ka plodonosnim ciljevima uputi.