Na osnovu dosadašnjih instrukcija reisu-l-uleme i zaključka koje je na jučerašnjoj sjednici usvojilo Vijeće muftija, a u svjetlu najnovijih mjera i preporuka koje su jučer i sinoć proglasili nadležni državni i entitetski organi, reisu-l-ulema izdaje sljedeću instrukciju imamima i džematskim odborima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja se ima primjenjivati na području teritorije Bosne i Hercegovine.
– Obustavlja se do daljnjeg obavljanje namaza u džematu u džamijama, kao i džuma-namaza.
– Ezanom će imam ili mujezin obznanjivati nastupanje namaskog vremena, i sami će klanjati u džamiji dnevne namaze.
– Muslimani će dnevne namaze obavljati u svojim domovima.
– Umjesto dolaska na džumu muslimani će klanjati podne-namaz u svojim kućama.
– Imam, mujezin i članovi džematskog odbora će jedini klanjati džuma-namaz u džamiji kako bi se sačuvao kontinuitet obavljanja džume. Ukoliko mujezin ili neko od članova džematskog odbora spada u rizičnu skupinu građana onda neće prisustvovati obredu džuma-namaza. Svi prisutni su dužni poštovati pooštrene mjere zaštite od širenja zaraze kao i poštovati ranije preporuke Islamske zajednice o dužini hutbe i nezadržavanju u džamijskim prostorima. 
– Provođenje svih vanrednih mjera dok traje kriza uzrokovana širenjem koronavirusa je u nadležnosti imama i džematskog odbora. Preporučuje se da svi medžlisi, a po mogućnosti i džemati, imaju dežurni broj telefona na koji će se članovi i pripadnici zajednice moći informisati o odlukama IZ u BiH, ali i zatražiti pomoć i savjet.
– Na svakoj džamiji će biti istaknuto jasno obavještenje o zatvaranju džamije.
– U duhu preporuka reisu-l-uleme i Vijeća muftija mešihati i krovne organizacije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su već izdale vlastite preporuke na osnovu uputa svake države pojedinačno i to će nastaviti činiti i ubuduće.
Poštovane džematlije molimo vas da se svi pridržavamo navedenog u instrukciji IZ, i da poštujemo preporuke nadležnih organi s ciljem sprećavanja širenja korona virusa.