U subotu, 15. juna, 2019. godine u velikoj sali Banskog dvora u Banja Luci održan je bajramski koncert.

U programu koncerta učešće su uzeli hor Elči Ibrahim-pašine medrese, hor imama Muftijstva banjalučkog, hor Safikada iz Banja Luke, Bošnjačka zajednica kulture Preporod iz Zenica, te specijalni gost Latif Močević.

U prepunoj sali Banskog dvora na licima banjalučana i svih prisutnih moglo se vidjeti oduševljenje ali i po koja suza. 

Član Nadzornog odbora BKZ “Preporod” iz Zenice, Mirza Husetić uručio je prigodan poklon Nusretu ef. Abdibegoviću, muftiji banjalučkom.

Ovom prilikom prisutnima se obratio muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović, čije obraćanje prenosimo u cjelosti:

Draga braćo, poštovane sestre, uvaženi gosti, cijenjeni učesnici

Es-Selamu Alejkum

Bajram šerif mubarek olsun.

Hvala Vam što ste došli i svojim prisustvom uljepšali ovu našu manifestaciju, a koju smo organizirali u povodu ramazanskog bajrama. Bajram je ogledalo vjerničke duše, njegove vjere i kulture. Vjera i kultura imaju ishodište iz ljudskog duha i ljudske kreativnosti.

Tamo gdje se gnjezdi i razvija duh, razvija se čovjekova vjera i kultura. Bez vjere i kulture čovjek nije vrijedan spomena, a ljudska civilizacija je opustošena. Ta pustoš rađa nekulturu i nevjeru. Zato ćemo kao Muftijstvo učiniti sve da se u narednoj godini organizuje manifestacija „Dani bajramske radosti, kulture i tradicije“.

Za takav projekat imamo idealne uslove u ljudstvu i mladosti, ali i u gradovima kao što su Bosanska Gradiška, Kotor Varoš, Prnjavor, Ključ, Banja Luka i druga mjesta, samo predhodno trebamo obnoviti, oživjeti, organizirati u svim gradovima i džematima Bošnjačku zajednicu kulture Preporod.

To će biti prilika da na taj dan pozovemo sve naše prijatelje i komšije, i da za njih priredimo bajramsko druženje i degustaciju bajramskih specijaliteta.

Ovaj večerašnji Bajramski koncert poklanjamo ljudima naše dijaspore, jer su oni bića otrgnuta iz svog zavičaja. Ostali su bez doma i domovine, ali sa istančanom sviješću i razvijenim patriotizmom. Oni vole svoj zavičaj i svoju Domovinu. Njihove suze za zavičajem natapaju korjenje njihovog identiteta. Identitet nacije se najsnažnije formira posredstvom kulture. Ne vadi se i ne siječe se korjenje iz kojeg smo ponikli, ono se zalijeva, uzgaja i njeguje, a bajram je idealna prilika za takvo nešto.

Velika je naša odgovornost, a još veća potreba za ustrajnost u misiji. Spoznao sam da se sudbina velikih ljubavi ogleda i upoznaje kroz patnju.

I u patnji, siromaštvu, bolu, tuzi i uzdasima mi ćemo znati ukazati na našu važnost ovdje u Banja Luci i dati smisao životu i nadu za naš opstanak.

Pozivamo sve u Bosni i Hercegovini da dođu u ovaj grad, Šeher Banja Luku. A posebno se radujemo dolasku naših ljudi iz dijaspore, za koje pripremamo poseban program u mjesecu julu. Možda je ovo zgodna prilika da pozovem političke predstavnike da dođu tokom ljeta u Banja Luku, da iskoriste priliku da se sretnu i sastanu sa ljudima iz dijaspore.

Hvala gostima, učesnicima iz Sarajeva, Zenice, Travnika i Banja Luke, mojim saradnicima.

Živi bili i svako dobro Vam želim.

(blmuftijstvo)