Poštovane i cijenjene džematlije,

Obavještavamo vas da je prvi dan Bajrama u nedjelju 24. maja 2020.godine.Navedenog dana sabah namaz će se  na području Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka klanjati u 04:45 a Bajram namaz u 05:55 minuta.

Shodno preporuci Reisu-l-uleme, sabah namaz u džamijama  klanjat će imam, mujezin i članovi džematskog odbora. Vjernici se pozivaju da sabah namaz klanjaju kod kuće, a da u džamiju dođu 15 minuta prije bajram namaza. Preporuka je da svi oni koji pripadaju rizičnim skupinama ne prisustvuju namazu, a da se oni koji klanjaju namaz suzdrže od fizičkog kontakta prilikom čestitanja i izbjegnu bilo kakva nepotrebna zadržavanja prilikom napuštanja džamijskog prostora. Zaštitna maska i poštovanje socijalne distance su obavezujući kao i posjedovanje vlastite sedžade za obavljanje namaza.

Centralna bajramska svečanost bit će upriličena u Ferhat pašinoj džamiji. Bajram namaz će predvoditi kao i bajramsku hutbu-poruku uputiti Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović.

Bajram namaz klanjat će se u sljedećim džemijama: Ferhadija, Gazanferija, Salihija(Stupnica), Mehdi-begova (Hiseta), Sefer-begova (Potpećine),Sofi Mehmed pašina (Gornji Šeher) hadži Begzad (Grab), hadži Šabanova(Novoselija) džamija u Vrbanji i Čaršijska džamija (Čelinac)

          Također, prvi dan Bajrama u vremenu od 10:00 do 13:00 sati bit će upriličena i podjela bajramskih paketića za naše najmlađe sa područja gradskih džemata, dok će podjela paketića za najmlađe u džematu Vrbanja, Čelinac i Novoselija biti organizovana u dogovoru sa mjesnim imamima.

Drugi dan Bajrama, Dan šehida obilježavamo sjećanjem na naše šehide, kada će biti upriličeno učenje sure Jasin na centralnom šehidskom obilježju u džematu Vrbanja sa početkom u 09:30 sati.

Nakon toga u 10:30 sati imami će sa svojim džematlijama obići  šehidska mezarja u svojim džematima.

Zbog trenutne situacije sa korona virusom neće biti organizovanog odlaska na Šehidsko mezarje u Travnik, gdje centralno obilježavanje Dana šehida počinje u 11:00 sati, a kojemu će prisustvovati banjalučki Muftija Nusret ef. Abdibegović .

Molimo Allaha dž.š. da ukabuli naše ibadete!

Želimo vam sretne i berićetne nastupajuće bajramske dane uz tradicionalnu čestitku

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!