Petak 17. april – danas je u Gazanferiji džamiji hutbu održao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Adnan ef. Jusić, džuma namazu prisustvovao je banjalučki Muftija Nusret ef. Abdibegović sa saradnicima kao i predsjednik MIZ Banja Luka.

Ovim putem vam prenosimo hutbu i Ramazansku poruku:

Draga i poštovana braćo,

posljednji je petak u mjesecu Ša’banu, U četvrtak poslije akšam namaza nastupa mubarek mjesec Ramazan kojeg s radošću i nadom iščekujemo. Radosni smo zbog dolaska Ramazana, ali i tužni zbog stanja u kojem se nalazimo, jer će ovo biti drugačiji Ramazan od ostalih. Naše džamije će biti bez svog najljepšeg đerdana, naših vrijednih džematlija koje ne gube nadu da ćemo barem dio Ramazana provesti u zajedničkom ibadetu, druženjima i iftarima kakve smo prošle godine imali. Iako bez svoje gizdavosti ipak naše džamije će održati kontinuitet u obavljanju ibadeta po kojima je Ramazan prepoznatljiv, poput teravih namaza i mukabela.


Braćo, Ramazan je idealna prilika da zavirimo u svoju nutrinu, a stanje u kojem se nalazimo prihvatimo kao Allahovu blagodat prema nama jer ćemo imati više prilike da se družimo sa sobom i upoznamo sebe. Imaćemo priliku da u vremenu dok postimo, a kada su naša čula senzibilnija i mnogo bolje i više osjećaju nego mimo Ramazana, uvidimo svoje slabosti i nedostatke te ih popravimo ili eliminišemo. Prilika je da u samoći izolacije u kojoj se nalazimo vrijeme provedemo u razmišljanju baš kao što je i naš resuli ekrem Muhammed a.s. u ovom periodu povlačeći se u pećinu Hira razmišljao o svome Gospodaru. Zato se i veli „Ko spozna sebe spoznaće svoga Gospodara“
Draga braćo, blagodati koje do juče nismo osjećali i primječivali danas nam mnogo fale poput stiska ruke, zagrljaja prijatelja, zajedničkih sijela, druženja, kahve sa dragim osobama i radnim kolegama . A  kako li je tek sa vjerničkim srcem koje je priraslo uz džamiju koje zatreperi na spominjanje Allaha, kojem ni noćne tmine, vreli ljetni i hladni zimski dani nisu prepreka da dođe i stane u saff iza svoga imama.   Zato vjernik i zahvaljuje svom Gosodaru na svakom stanju jer iz svega uči, izvlači pouku, biva snažniji i jači u svojoj vjeri. Svevišnji nas zato u suri Er Rahman 31 put podsjeća da ne poričemo Njegove blagodati prema nama.
„ Pa koju blagodat Gospodara svoga poričete“


Braćo nastupajući Ramazan je velika blagodat prema ummetu Muhammeda s.a.w.s.. Njegova prva trećina je milost, druga oprost a treća oslobođenje od vatre, zato ga iskoristimo u ibadetu i činjenju dobra kako bismo zaradili ove blagodati i približili se svome Gospodaru.
Ramazan šerif mubarek olsun!