Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom. Salavat i selam na Božijeg miljenika i poslanika Muhammeda a.s., njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe.

Uzvišeni Allah u Kur’anu veli “Reci: Namaz moj, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista pripadaju Allahu, Gospodaru svjetova.” (6/162)

Draga braćo i poštovane sestre.

Danas je prvi dan Ramazanskog bajrama. Klanjanjem dva rekata namaza, nakon obavljene ove hutbe i dove koja slijedi, nastupa vrijeme naše radosti. Ta radost je rezultat ramazanskih ibadeta, kojima smo željeli, težili postići Allahovo zadovoljstvo. Nastojanje je urodilo plodom, dočekali smo bajramske dane kao nagradu za uložen trud i zbog toga smo danas radosni i sretni. Oplemenjeni su ljudi i prostori.

Obilježavanje Bajrama ima svoje propise, tradiciju i običaje. Ono što objedinjuje sve ovo, jeste: slavljenje i veličanje Allaha, darovanje sreće i ponosa vjernicima, te osjećaj za drugog i empatiju prema onom kome je potrebna, naša ljudska pomoć, podrška i zaštita.

Zato niko od nas, ili pored nas, ovih a i ostalih dana, ne bi smio biti ostavljen, napušten, zaboravljen i ugrožen. Na stepenicama ovih ljudskih sudbina se ogleda naša duhovna snaga i ispunjenost vjerom. U bajramskim tekbirima, koji odzvanjaju našom nutrinom treba biti jačanje svijesti o Bogu, prolaznosti ovog svijeta i potrebama onih koji su pored nas.

Zato bajram ima, koliko duhovnu, toliko i društvenu i kulturološku dimenziju. Mir, suživot i zaštita članova jednog društva su na stepenu Bogu ugodnih dijela.

S toga su mubarek dani, blagdani, kod svih naroda, bez obzira na vjersku pripadnost, Bogom dati i određeni da otvaraju prijateljstva i povjerenje među ljudima. Jer, intencija vertikalne, Božije veze, je horizontalno nivelisanje među ljudima, radi ostvarenja mira i sklada na zemlji.

U susretu i razvijanju povjerenja, rađa se radost među ljudima. Kada se radost dijeli sa nekim, ona se širi, povećava i uvećava, nezaustavljiva je poput koncentričnih krugova.

Volio bih, kada bi naša dijaspora, na današnji dan osjetila talase naših dova za njih, želja i misli, te žali što i ove godine nisu tu sa nama.

Pojava pandemije i širenje korona virusa je u jednom trenutku sve nadjačala, zaustavila, smirila i utišala. Zato smo u ramazanu, ove godine, naučili i spoznali, da tišina ima ogromnu moć govora i kazivanja. Razumjeli smo također da, ako čovjek bude spriječen fizičkog kretanja, kod njega se razvija i ojačava sposobnost duhovnog kretanja, odlaska, povratka i meditiranja.

Duhovno meditiranje ga uzdiže i ispunjava, zato fizička izolacija, samo na prvi, površni pogled, šteti čovjeku. Nju treba iskoristiti za balans duha i tijela, tijela i duha, kod čovjeka.

Duhovno uspinjanje, kod čovjeka, otvara nove vidike, spoznaje i saznanja, koji bude potrebu za njegovim dosezanjem viših i uzvišenijih ideala. Oni su zasigurno važniji, značajniji od materijalnih ciljeva. Alkemijom života i separacijom čovjekovih dijela, dolazi se do prefinjene naravi ljudskog bića.

Ta narav se primarno odnosi na: čistotu vjere, iskrenu predanost Bogu, skladan život supružnika, harmoničan odnos u porodici, u radosti darovane djece, čvrstim rodbinskim vezama, skladom među ljudima, te brigom za džemat i Zajednicu.

Na današnji dan, dan Ramazanskog bajrama, spoznali smo da: svaki napor i uloženi trud u ime Boga ne propada, da će dobra djela polučiti korisne plodove koji nikad ne prestaju, i čovjekovu potrebu za mirom jer je njegova sreća uslovljena mirom.

Draga braćo, poštovane sestre.

Čestitajući Vam Bajram, upućujem dovu Svevišnjem Allahu, da naše ovogodišnje ramazanske ibadete ukabuli i u sevap upiše, da nas bajramskim tekbirima osnaži u vjeri, da nas sačuva i zaštiti od različitih bolesti, i iznenadnih pojava, kao što su poplave, zemljotresi, oluje i slično, da bolesnima podari ozdravljenje, uplakanima radosti, prognanima povratak u njihovu domovinu, da nam porodice žive u radosti, da rodnim poljima daruje bogate plodove i neka vlada mir među ljudima i narodima! Amin!

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!